Author Archives: tin

Апликацијата „СтопКорона!“ е погрешно имплементирана

Пред една недела Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) ја пушти во употреба новата апликацијата „СтопКорона!“ која веќе има преку 10.000+ симнувања. Иако потегот на МИОА е правилен, имплементацијата на апликацијата е погрешна. Апликацијата користи метод наречен „мапирање на … Continue reading

Posted in безбедност, политика, софтвер | Leave a comment

Јас, Кина и македонскиот врвен интернет домен

Овој напис е оригинално објавен на IT.mk.… Пред неколку месеци решив дека сакам да си го купам мојот прв, личендомен што завршува со “.mk”. Во Македонија, примарен опслужувач за администрирање и управување со врвниот македонски домен „.mk“ е Мрежниот информационен … Continue reading

Posted in интернет | Tagged , , | Leave a comment